İstanbul Sanatları Çarşısı; tarihi Sultanahmet Meydanı’nda Yeşil Ev Oteli’nin yanındaki Cedid Mehmed Efendi Medresesi’nde yer almaktadır. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından yapılan Yeşil Ev’in restorasyonu sırasında, metruk durumda olan Cedid Mehmed Efendi Medresesi restore edilmiş ve klasik üslupta medrese özelliği bozulmadan gelenekli el sanatlarının tanıtıldığı bir çarşıya dönüştürülmüştür. Her odasında farklı bir sanatın icra edildiği çarşı, bölgenin kültür ve sanat merkezi olarak ziyaretçilere açılmış olup özellikle yabancı misafirlerin uğrak yeri olmuştur. Aynı zamanda bünyesinde bulundurduğu İstanbul Kahvehanesi ile de misafirlere unutulmaz tatlar sunmaktadır.
Medresenin Tarihçesi
1987 yılından beri faaliyette olan İstanbul Sanatları Çarşısı’na Cedid Mehmed Efendi Medresesi ev sahipliği yapmaktadır. Maalesef ne medrese ne de banisi hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Medresenin inşa tekniği 18. Yüzyılda yapıldığı izlenimini vermektedir. Kitabesinin olmayışı tam tarihlendirmeyi olanaksız kılsa da Sicil-i Osmani kayıtlarında Cedid Mehmed Efendi ismine rastlanmayışı bu kişinin halktan biri olduğunu düşündürmektedir. Avlulu medrese planında yapılmış olan bu yapının ön kısmında gelir getirmek amacını taşıyan 7 adet dükkan mevcuttur. Avluyu saran kemerli revağı üç taraftan 9 adet sütun taşır ve revağın arkasında 12 adet medrese hücresi yer alır.
Eski kayıtlardan tedrisat-ı tâliyye (ortaöğretim) kurumu statüsünde olduğu anlaşılan medrese 16 Mart 1924 tarihinde Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılmış ve böylece medresenin mülkiyeti Vakıflar İdaresi’ne geçmiştir. Uzun yıllar boş kaldıktan sonra medrese odaları Vakıflar tarafından kiraya verilmiştir. Zaman içinde evsiz barksızların kaldığı bir harabe haline gelen yapı Turing tarafından restore edilerek, o zaman için, unutulmaya yüz tutmuş konumdaki geleneksel sanatlarımızın icra edildiği bir çarşı haline dönüştürülerek İstanbul’a kazandırılmıştır.
İstanbul Sanatları
İstanbul Sanatları Çarşısı bünyesinde hat, tezhip, ebru, çini, katı’, kumaş boyama, kitre bebek, porselen boyama ve el işlemeleri sanatkarları hali hazırda eserler üretmektedir. Her biri kendi alanında yetkin olan bu sanatkârlar Turing’in kendilerine tahsis ettiği hücrelerde sanatlarını icra ederek ortaya çıkan birbirinden kıymetli ürünleri sanatseverlerin beğenisine sunmaktadırlar. Yeni dönemde aramıza katılan hat, tezhip ebru, çini, kat’ı sanatkarları da eskiden beri faaliyet gösteren kumaş boyama, kitre bebek, porselen boyama, tezhip ve el işlemeleri sanatkarları da klasik anlayışa ve üsluba bağlı kalarak çalışmaktadırlar. İstanbul’un en merkezi noktalarından birinde bulunan İstanbul Sanatları Çarşısı, kadim sanatlarımızın bütün dünyada tanınması ve yaygınlaşması hususunda önemli bir vazife üstlenir. Kültürel bütün kodlarımızı taşıyan bu sanatlarımızı en doğru haliyle geleceğe aktarmak hususunda Turing, üstüne düşeni büyük bir hassasiyetle yerine getirmektedir.
Sanatkârlarımız tarafından üretilen eserler medresenin ön cephesinde yer alan, içten birbirine bağlı, iki dükkânda satışa sunulmaktadır. Sanatseverlerin çarşımızı gezdikten sonra dinlenebilmeleri ve şehrin kaotik atmosferinden sıyrılıp huzurlu vakit geçirebilmeleri için İstanbul Kahvehanesi, yine ön cephede bulunan iki dükkânda ve medresenin iç avlusunda hizmet vermektedir. Turing tarafından basılan kültür kitapları ise İstanbul Kitapçısı’ndan temin edilebilir